Hampton Creek is in de VS bekend om Just Mayo, zijn volledig plantaardige mayonaise zonder eieren. Josh Tetrick, baas van Hampton Creek, die ook koekjesdeeg maakt voor veganisten, zegt dat zijn onderneming binnen twee jaar kweekvlees aan supermarkten gaat leveren. Dat is bepaald sneller dan het handjevol serieuze concurrenten dat kweekvlees aan het ontwikkelen is.
Hampton Creek heeft in het diepste geheim aan zijn vleesvervanger gewerkt, schrijft Quartz. Het bedrijf verwacht investeerders, waaronder grote partijen uit de vleessector, te kunnen lokken voor de - kostbare - vleeskweek dankzij het feit dat het al toegang heeft tot de supermarktschappen. Hampton Creek zegt zijn kweekvlees te ontwikkelen op een puur plantaardige basis, in tegenstelling tot zijn concurrenten die kalverserum nodig hebben als groeimedium.
Quartz - Hampton Creek is now growing its own meat in labs?and it says it will get to stores first
Hampton Creek heeft in het diepste geheim aan zijn vleesvervanger gewerkt, schrijft Quartz. Het bedrijf verwacht investeerders, waaronder grote partijen uit de vleessector, te kunnen lokken voor de - kostbare - vleeskweek dankzij het feit dat het al toegang heeft tot de supermarktschappen. Hampton Creek zegt zijn kweekvlees te ontwikkelen op een puur plantaardige basis, in tegenstelling tot zijn concurrenten die kalverserum nodig hebben als groeimedium.
Kweeckvleesch! Wat een uitvinding. Maar wat ik niet achterhaald krijg, wat maakt gekweekt imitatievlees beter dan uit gangbare plantaardige grondstoffen vervaardigd imitatievlees?
Nog een vraag: wat maakt het beter dan bijv. gemalen kikkererwten en een scheutje olijfolie?
Dat kost allemaal veel minder energie.
Het gaat om de vleesbeleving.
Filmpje:
“….two food experts, who agree it lacks the fattiness of normal meat but has a similar consistency.
“Twee voedingsdeskundigen die het erover eens zijn dat de vetheid van normaal vlees ontbreekt, maar het dezelfde consistentie heeft…!”
Dat kun je van een halfzachte hondenkeutel natuurlijk ook zeggen..
Maar zo’n uitspraak slaat natuurlijk nergens op. Smaak en consistentie zijn twee heel verschillende zaken.
Een krampachtige poging tot imitatie, die, zoals Dick terecht opmerkt, onnodig is.
Maar levert waarschijnlijk wel duurzaamheid-subsidie op..
En da's mooi meegenomen..
Gekke vraag misschien:
Als je nou een kalfje opvoedt ofwel 'kweekt' tot een volwaardige koe met alleen maar gras uit de wei en in de winter het gemaaide gras uit de wei die dan uiteindelijk naar de slacht gaat, is dat dan geen plantaardig kweekvlees???
Beetje kromdenken van mij, maar ben het eens met Dick, even wat bonen malen, kruiden erdoor, eventueel beetje bloem tegen het teveel plakken, tot een burger vormen en bakken in olijf= of kokosolie is een stuk makkelijker en goedkoper. Maar welk persoon wil nog dat soort dingen in de keuken doen als je het makkelijker uit een pakje kan halen?
Maar dan krijg je dus wel die vragen van "waar komt mijn vlees nou toch vandaan?" ws hebben de mensen die denken dat chocolademelk van bruine koeien komt gelijk dat het idd uit een reageerbuis komt.....